Ett område där epoxiplasten egenskaper har kommit till stor användning är injektering och tätning av sprickor i betongkonstruktioner och av slag i berg. Vattenläckage, källarväggar som fuktar igenom, otäta hissgropar, betonggolv som blivit bomt etc. Allt detta går i dag att reparera, limma och täta med hjälp av rätt arbetsutförande och rätt val av material.
Sprickinjektering
Överallt stöter man på vatten som fuktar, rinner och droppar in genom väggar, golv, tak, tunnlar osv. Många gånger beror dessa till synes helt olösliga läckage på sprickor i betongkonstruktionen.
Dessa sprickor har uppstått vid exempelvis sättningar i byggnaden i samband med t. ex. sprängningar, grundvattenförändringar och liknande. Dessutom innebär dessa sprickor i betongkonstruktionerna att de inte längre tål den belastning som de en gång var avsedda och konstruerade för. Betongbroar, frihängande balkonger och liknande bör sprickinjekteras för att dels tåla belastning och dels för att förhindra korrosion av armeringsjärn. Det finns med andra ord mycket som talar för att en sprucken konstruktion skall repareras :
- En sprucken betong kan ej födela belastningen den var avsedd för
- Sprucken betong fryser lätt sönder
- Korrosion uppstår i armering
- Rent läckage
Injektering i sprickor och bom i betong och berg är en specialvariant av limning med epoxiplast. Metoden går ut på att pumpa in lågviskös epoxiplast i sprickor, plasten limmar därvid ihop de isärspruckna ytorna.
Vid injektering av spruckna betongkonstruktioner erhålles statisk enhet och eventuella exponerade eller frilagda armeringsjärn blir korrosionsskyddade.
Man måste dock förvissa sig om att inte den uppkomna sprickan har utbildats till en rörelsefog. I så fall skall inte sprickan låsas utan istället bilas upp och fyllas med elastiskt fogmaterial. Att injektera en tunn spricka med elastiskt material är utan värde då man inte kan tillföra så stor volym elast att den har någon chans att ta upp rörelser.
Har däremot en spricka uppkommit på grund av spänningar så kan denna spricka med fördel injekteras. Man drar i detta sammanhang nytta av det faktum att epoxiplasten har närmast negligerbar krympning och alltså fyller sprickan till 100%.
Vi har tre system avsedda för injektering NM INP 003, NM INP 32 och NM INP 42, det som skiljer dem åt är främst viskositeten.
Se hur i arbetsbeskrivningen.
Bominjektering
Bomgolv på en arbetsplats skapar ofta otrivsel och dålig arbetsmiljö genom buller. Den lösa överbetongen fungerar som ett trumskinn och förstärker rullande trafik som lyftvagnar och trucktrafikslammer till ibland rent plågsamma nivåer. Det är en i dag allmän missuppfattning att det kostar stora slantar att reparera ett bomgolv, detta då det påverkar produktionen i lokalen i övrigt. Helt fel, förr var det så men med hjälp av epoxiinjektering kan man snabbt och utan att det i nämnvärd grad påverkar omkringliggande arbeten limma fast bomgolvet mot underbetongen till en enhet.
Se hur i arbetsbeskrivningen.
Injektering mot vattentryck
Injektering av vattenförande sprickor kan även det utföras med Injekteringsepoxi. Man måste då vid montering av injekteringsrör alltid se till att vattnet dräneras bort genom injekteringsrören så att sprickan kan spacklas tät mellan rören. Därefter sker injekteringen på vanligt sätt genom injekteringsrören. Ett annat sätt är att bila ur sprickan samt lägga in en perforerad slang som spacklas fast med NM Spackel 205. Vattnet rinner nu bort genom slangen och injekteringen sker även den genom denna slang.
Se mer om injektering i vår bok “NM Epoxi Handbok”.