Nedan syns en delförstoring av den renslipade ytan, man kan här tydligt se blåsor och renslipade partier där gelcoaten avlägsnats. Siffran visar fukthalten i laminatet där gelcoaten är borta.
Fukthalten i skrovet kontrollmättes med jämna mellanrum med hjälp av en därför avsedd fuktmätare. Observera att den uppmätta fukthalten är ett relativt tal och inte % fukt i skrovet
Skalan på fuktmätaren är uppdelad i tre olikfärgade fält, ett grönt, ett gult och ett rött fält där rött innebär mycket fukt och grönt lite fukt. Talet 20 ovan ligger i den övre delen av det gröna fältet.
Skrovet fick torka så länge att alla provmätningarna endast hamnade på den gröna delen.
Efter avslutar torkning slipas och avspolas skrovet ordentligt med vatten så att allt damm, löst sittande material, saltutfällningar från skrovet etc. tas bort
Ytan är nu färdig att åtgärda.
I detta fallet, då stora partier av gelcoaten avlägsnades, grunderades ytan först med NM Laminering 275 A med tillsats av Vit Pasta. Detta för att ytförstärka laminatet. Primerskiktet applicerades med pensel.
Efter härdning våtslipades ytan, avtvättades noga med rent vatten och fick sedan torka.
Nu är det dags för spacklingen av blåsor och ojämnheter, NM Spackel 206 Lätt användes till det. Efter det att spacklet härdat avslipades spackelytorna till jämnhet.
NM Böldspärr FS 023 med NM Härdare 007 Tix blandades sedan noga i rätt proportioner enligt blandningsanvisningen och applicerades med hjälp av en fin lackpensel jämnt till en mängd av ca 150 g/m2.
Även denna gång våtslipades ytan efter härdningen på samma sätt som beskrivet ovan.
Skikt två av NM Böldspärr FS 023/H-007 Tix applicerades till en mängd av ca 150 g/m2 med hjälp av lackpenseln. En någorlunda jämn svart färg skall nu uppkomma.
Efter härdning var sedan ytan färdig att bottenmåla, en lättare avslipning av mindre ojämnheter gjordes dock först.